Bo tæt på naturen i Skjern

Håndbold, laks og Holger Danske

Skjern er Ringkøbing-Skjern Kommunes næststørste by. Der er knap 8.000 indbyggere i byen, der i 1958 blev Danmarks yngste og dermed også landets sidste købstad.

De særlige købstadsrettigheder blev afskaffet i 1970. Men der er til gengæld også så meget andet, der sætter Skjern på landkortet.

 

Kasper Soendergaard 

 Skjern Håndbold på hjemmebane (Foto Ralf Andersen) 

Gaderne i Skjern ligger øde, når Skjern Håndbold spiller på hjemmebane. Der er plads til godt 3.000 tilskuere efter den seneste udvidelse af Skjern Bank Arena, og der er stor lokal opbakning til håndboldtalenterne. Skjern Håndbold har også gode seertal, når der vises kampe på landsdækkende TV.

Med Skjern Bank Arena/Kulturcenter Ringkøbing-Skjern har Skjern-borgerne ud over spændende håndboldkampe også lokaler til mange andre store arrangementer, blandt andre teater- og musikarrangementer. Der er også musiktilbud i den gamle DSB-garage, Remisen, der er omdannet til et spillested drevet af frivillige.

I Skjern er der selvfølgelig også mange andre fritidsaktiviteter.  F.eks. i den lokale gymnastikforening, på padelbanerne eller i en af de mange foreninger i Skjern og omegn, som du kan finde her i kommunens foreningsoversigt.

 

Skjern aa delta

Danmarks eneste floddelta ved Skjern Å´s udløb i Ringkøbing Fjord (Foto rksk)

Bo tæt på naturen

Vælger du at bosætte dig i Skjern, kommer du helt tæt på naturen omkring Skjern Å, som er Danmarks vandrigeste å og Nordeuropas største natur-genopretningsprojekt. Skjern Å danner Danmarks eneste floddelta ved udløbet i Ringkøbing Fjord. Der er heller ikke langt til Vesterhavet.

Skjern er også berømt for Skjern Å-laksen, som er den eneste oprindelige stamme af vildtlevende laks i Danmark og det meste af Europa. Laksen, der kan veje op til 20 kg, trækker mange lystfiskere til området.

Bosætter du dig i Skjern, kommer du også tæt på ådalen og Skjern Enge, som er udviklet til et spændende rekreativt område med et rigt liv af sjældne dyr, fugle og planter. I området er der blandt andet over 20 km ruter, hvor du kan vandre, løbe eller cykle. I Skjern Ådal kan du også krydse Danmarks to største træhængebroer eller de to selvbetjente trækfærger, der giver adgang til deltaets største ø, hvor vilde heste græsser.

 

Skjern aa traekfaerge

 Trækfærge i Skjern Ådal (Foto rksk)

 

Aktivt erhvervsliv

Skjern er en dynamisk by med vilje til forandring og fornyelse. Borgere og virksomheder sidder ikke med hænderne i skødet og venter på, at nogen kommer med løsninger. Her er alle klar til at handle og bakke op om skæve ideer eller hvad der ellers opstår behov for. Sådan har det altid været. Måske fordi jorden på egnen er så mager, at der har været brug for at finde alternative indtjeningsmuligheder til landbruget.

Skjern huser således også flere store produktionsvirksomheder. Blandt andre Grene/nu:Kramp, der tog sit udgangspunkt i slåmaskiner til landbruget og udviklede sig ved salg af uoriginale reservedele til smede- og maskinforretninger, til landbrugsmaskiner, værktøj og meget andet. I 2013 fusionerede Grene med den hollandske grossist Kramp for at skabe Europas førende ekspert i reservedele og tilbehør til landbrugsbranchen, og 1. juni 2017 blev navnet Kramp fælles.

I 1970´erne blev Hydra Grene/nu: HydraSpecma skilt fra og er nu Nordens største inden for den specialiserede hydraulikteknologi med kunder i blandt andet industri-, vind-, marine- og offshoresektorerne. En aflægger af Skjern-virksomheden er også Søstrene Grene, der startede som Danmarks første discountbutik i 1973 og nu har butikker over hele landet plus flere i udlandet. Skjern Papirfabrik og jernstøberiet Ferrodan er blandt de andre kendte virksomheder i Skjern.

 

Piet Heins "superæg"

Piet Heins "superæg" pryder en af rundkørslerne i Skjern  (Foto rksk)

 

Skulpturer i verdensklasse

Mange initiativrige folk har sat sit præg på Skjern. Piet Hein, designer, digter, forfatter, opfinder og matematiker, havde blandt andet på et tidspunkt tegnestue i Skjern, og efter hans død er to af hans store skulpturer blevet opsat i hver sin rundkørsel i byen. Verdens største udgave af ”Superægget” – fire meter høj – i sølvbronzeret glasfiber har prydet byen siden 1999, og den anden, ”Kysset”, kom til i slutningen af 2005. Pengene til skulpturerne er skaffet af borgere og lokale virksomheder og er eksempler på den særlige handlekraft og det sammenhold, der kendetegner Skjern.

 

 Holger Danske

 Holger Danske i Skjern (Foto Skjern by)

På samme måde fik Skjern under stor medieopmærksomhed også i 2013 en anden, tonstung stor skulptur, nemlig bronzeskulpturen Holger Danske. Anført af en lokal ildsjæl gik Skjerns borgere og virksomheder sammen om at købe den for godt tre millioner kroner på en auktion. Skulpturen har nu fået sin egen plads i Skjern. Den stod tidligere foran Hotel Marienlyst i Helsingør. Gipsoriginalen til skulpturen er verdensberømt. Den befinder sig i kasematterne på Kronborg, og her får alle fortalt, at Holger Danske bare sover, men at han vågner og hjælper, hvis Danmark kommer i nød.

I Skjern findes blandt andet også Skjern Vindmølle og Gnagsbænke.

 

Spændende boliger og projekter i Skjern

Skjern by kan også prale med at have en række huse tegnet af arkitekten Jørn Utzon kort før, at han tegnede det berømte operahus i Sydney. Skjern har selvfølgelig også alle andre typer boliger, du drømmer om. Her kan du finde gode boliger i grønne parcelhusområder, store villaer, byhuse og lejligheder. Både til leje, til salg og gode grunde, hvis du selv vil bygge drømmehuset. Under alle omstændigheder kan du få meget plads for pengene i Vestjylland.

 

Den grønne Korridor

Et glimt fra Den grønne Korridor i Skjern (Foto flytmodvest.dk)

Flytter du til Skjern, får du blandt andet også projektet Den grønne Korridor med i købet. Her etableres i tæt samarbejde mellem Skjern Udviklingsforum og borgerne spændende grønne byrum, der samtidig er forbindelse mellem bycentrum og Skjern Å-dalens naturområder. Her findes også Vandhaverne og Skjern Å Bad, der kan bruges både sommer og vinter.

 

Illustration Skjern Å Bad

 Skjern Å Bad, der er et af Skjern Udviklingsforums mange projekter, blev indviet i 2023

Mere om Skjern

I Skjern by er der også et aktivt handelsliv med shopping-muligheder i et alsidigt udvalg af butikker, og byen har også et par gode restauranter. Du kan finde flere oplysninger om Skjern under Skjern-Tarm Handel og Visitvesterhavet. Du kan også se mere om de fremtidige udviklingsmuligheder i forbindelse med helhedsplanen for Skjern og Tarm plus de fælles visioner for området.

 

Skjern bycentrum (Foto hvidesande.dk) 

Der er både kommunale boliggrunde og erhvervsgrunde til salg i Skjern.

 

Trafik 

Det er oplagt at flytte til Skjern, hvis du har fundet job i byen. Men du kan sagtens også bosætte dig i Skjern og have job i en anden by eller kommune. Det er nemt at komme ud af byen i bil. Du skal ikke sidde i kø i en halv time eller mere, men kan køre direkte mod dit mål. Du kan se på kortet på Forsiden, hvor langt du kan komme fra Skjern inden for de gængse pendlerafstande.

Du kan måske også bruge toget. Skjern er et knudepunkt for togforbindelser mod nord, syd og øst. Der er tog til Ringkøbing-Holstebro-Struer, Herning-Aarhus og Varde-Esbjerg via nabobyen Tarm. Og der er regional bus mellem Skjern, Tarm og Nørre Nebel og et par lokale busforbindelser. Der er også mulighed for "kollektiv trafik på bestilling" og delebil.

Fra Skjern kan du også hurtigt komme videre ud i landet eller udlandet. 49 minutter tager turen i bil til Billund Lufthavn og en time til Midtjyllands Lufthavn i Karup.

 

Herunder kan du finde kontaktoplysninger om byens daginstitutioner, skoler og andre uddannelsesinstitutioner samt idræts- og svømmehaller.

 

Daginstitutioner i Skjern

Du kan se nærmere om kommunens tilbud om dagpleje og børneinstitutioner her

Aldersintegrerede daginstitutioner

Bækkehøj Børneunivers
Bækgårdsvej 33, 6900 Skjern
Telefon 99 74 19 63
baekkehoj@rksk.dk

Fredensgades Børnehave (Med tilknyttet dagpleje)
Fredensgade 34, 6900 Skjern
Telefon 97 35 06 43
fredensgade@rksk.dk

Specialbørnehaven (0-6 år) 
Klostervej 65, 6900 Skjern
Telefon 97 35 07 86
skjernaaskolen@rksk.dk

 

Private daginstitutioner:

Børnehaven Solsikken 
Fasanvej 16, 6900 Skjern
Telefon 29 89 35 85 / 60 72 46 84
info@solsikken.name

Naturhuset Skovlykke (Vuggestue og børnehave)  
Ånumvej 137, 6900 Skjern
Telefon 97 35 35 04
info@naturhuset-skovlykke.dk

Børnegården Katholt (Børnehave og fritidshjem)
Amagervej 140-142, 6900 Skjern
Telefon 97 35 17 02
ulla@boernegaardenkatholt.dk

 

Skoler i Skjern

Skolen i Skjern

Afdeling Enghavevej
Enghavevej 10, 6900 Skjern
Telefon 99 74 27 15
kirkeskolen@rksk.dk

Afdeling Klostervej
Amagervej 35, 6900 Skjern
Telefon 99 74 27 40
amagerskolen@rksk.dk

 

Specialskole

Skjernåskolen
Klostervej 65, 6900 Skjern
Telefon 99 74 19 20
skjernaaskolen@rksk.dk

 

10 klasse

I Ringkøbing-Skjern Kommune står UCRS UddannelsesCenter Ringkøbing-Skjern for 10. klasse. Du kan læse mere om 10. klasse under Ungdommens Uddannelsesvejledning Ringkøbing-Skjern.

10'eren Skjern
UCRS
Ånumvej 14, 6900 Skjern
Telefon 96 80 26 66
10eren@ucrs.dk

 

Privatskole i Skjern

Skjern Kristne Friskole
Fasanvej 18, 6900 Skjern
Telefon 97 35 13 60
skf@skrif.dk

 

Efterskoler

Den Danske Design- og Håndværksefterskole
Skolebyen 11, 6900 Skjern
Telefon 97 35 40 44
dhe@dhe.dk

 

Gymnasiale uddannelser

Gymnasiet HTX Skjern
Skolebyen, 6900 Skjern
Telefon 96 80 15 00
uc@ucrs.dk

Gymnasiet HHX Skjern / Vestjysk Handelsskole
Ånumvej 14, 6900 Skjern
Telefon 97 35 12 33
uc@ucrs.dk

 

VUC Ringkøbing-Skjern 
Skolebyen 14, 6900 Skjern
Telefon 96 27 58 50
vuc.skjern@ucrs.dk

 

Erhvervsuddannelser

Her kan du finde oplysninger om erhvervsuddannelserne: Ungdommens Uddannelsesvejledning Ringkøbing-Skjern.

UddannelsesCenter Ringkøbing-Skjern
Skolebyen 5, 6900 Skjern
Telefon 96 80 15 00
uc@ucrs.dk

FGU Ringkøbing-Skjern
Jernvej 11, 6900 Skjern
Telefon 20 18 33 32
info@rs-ps.dk

 

Videregående online-uddannelser:

Studiecenter Ringkøbing-Skjern
Innovest, Ånumvej 28, 3. th. 6900 Skjern
Telefon 96 79 00 00
info@innovest.dk 

 

Skjern bank arena 

 Foto: Ralf Andersen

Idræts- og svømmehaller

I Skjern trives det aktive foreningsliv ligesom alle andre steder i Ringkøbing-Skjern Kommune. Mange aktiviteter er knyttet til Ringkøbing-Skjern Kulturcenter, der tilbyder dig oplevelser, når du er til bold, gymnastik, cafe og bowling, dans, koncert, kunst, fest og meget andet. Skjern Kulturcenter omfatter flere haller, herunder Skjern Bank Arena, som rummer Skjern Håndbolds hjemmekampe. Kramp-Scenen er Skjern Kulturcenters koncert- og festsal med plads til op mod 300 gæster til en siddende koncert eller 200 spisende gæster. I nabobyen Tarm finder du også en svømmehal

Du kan søge efter de lokale foreninger i Skjern her og se mere om fritidsaktiviteterne i Ringkøbing-Skjern Kommune under Fritid-Natur-Kultur.

 

 

Tog springet fra Frederiksberg til Hvide Sande

Tina, 45 år, Daniel, 45 år, og Elliott på 12 har taget springet og er flyttet fra Frederiksberg til Hvide Sande for at få en hverdag med masser af plads til vandsport og natur. Lejligheden i hovedstaden er byttet ud med et hus midt i mellem Vesterhavet og Ringkøbing Fjord. Tidligere skulle de bakse udstyret ud til Amager Strand. Nu tager de bare våddragten på derhjemme, tager boardet under armen, går over klitten og direkte ud i bølgerne. Vesterhavet og Elliot har også fået mormor til at flytte til Hvide Sande – fra Odense.

Birgitte Bille er flyttet til Velling fra Sjælland

Birgitte Bille tog springet og flyttede fra sit drømmehus og sin velfungerende virksomhed i Holbæk på Sjælland til Vestjylland for at komme tættere på børnebørnene. Nu bor hun i nyt lejet hus med direkte udsigt til Ringkøbing Fjord. Hun dyrker have sammen med andre og har sommerhus ved Vesterhavet, så der er god plads til besøg af vennerne fra Sjælland. Birgitte Bille har samtidig startet ny praksis i Ringkøbing, og virksomheden trives allerede godt efter det første år. Birgitte Bille fremhæver den fantastiske natur, dejlige fællesskaber og en helt særlig nærhed.