Uddannelse i top

Uddannelse - det er bestået

Ringkøbing-Skjern Kommune er en af de kommuner i landet, hvor flest gennemfører en ungdomsuddannelse. Vi satser massivt på læring fra børnene er helt små til bedstemor går på pension.

I elevernes sidste folkeskole-år rådgives om uddannelsesmulighederne. Ungdommens Uddannelsesvejledning Ringkøbing-Skjern yder også råd og vejledning, og UU-vejledningen deltager blandt andet i et udviklingsprojekt om kollektiv vejledning til gavn for de unge. Målet er at finde nye og bedre metoder til at hjælpe de unge til at træffe de rigtige valg. Eksempelvis har det med succes været prøvet at lade 8. klasse-elever være på speed-date med unge, der er i gang med en ungdomsuddannelse.

Når folkeskolen forlades, byder Ringkøbing-Skjern blandt andet på uddannelser på handelsskoler, gymnasier, VUC og FGU, Forberedende Grunduddannelse. Vi har også 12 efterskoler og en enkelt højskole i kommunen.

 

Studenter

 Et fakkeloptog igennem byen er en tradition for studenterne fra Vestjysk Gymnasium Tarm (Foto: Tarm by) 

 

Vi har landets bedste gymnasier

Gymnasierne i Ringkøbing-Skjern Kommune har i flere år ligget i toppen på landsplan. Det gælder i forhold til, hvordan gymnasier evner at løfte eleverne ud over, hvad der kan forventes, når der ses på elevernes baggrund. Det vil med andre ord sige, at vi er gode til at få unge til at bryde den sociale arv.

I 2016 kunne vi tilmed prale af, at både guld, sølv og bronze gik til gymnasier i Ringkøbing-Skjern. Se omtalen af Dansk Erhvervs analyse her i Dagbladet Ringkøbing-Skjern. I 2017 var det handelsgymnasierne, der særligt gjorde sig bemærket i toppen. Her kan du se omtalen i Dagbladet Ringkøbing-Skjern

 

Svejserlærling

Der er muligheder for lærer- og praktikpladser (Foto:rksk)

Udover de gymnasiale ungdomsuddannelser STX, HTX og HHX har vi erhvervsuddannelserne på handelsskolerne og på Skjern Tekniske Skole, hvor der eksempelvis er tilbud om at blive vindmølleoperatør og smed. Eller der kan tages en kombineret gymnasie- og håndværkeruddannelse, EUX. VUC har desuden afdelinger i både Ringkøbing og Skjern.

Lære- og praktikpladser er også en mulighed på mange af virksomhederne rundt om og i kommunen. De lokale virksomheder bakker blandt andet op om, at unge kan nørde gratis med bilsimulator, 3D-printere, robotter og anden teknologi i et fællesskab, Protolab, i Smedenes Hus i Lem. I håb om, at de unge kloge hoveder bliver kommende medarbejdere, der vil være med til at udvikle de lokale produktionsvirksomheder.

 

Protolab -Fællesskab for nørder

Fællesskab for nørder om ny teknologi på Protolab i Smedenes Hus i Lem (Foto: flytmodvest.dk) 

 

Gymnasierne og andre skoler

Du kan hente oplysninger om de enkelte uddannelsesinstitutioner for unge ved at klikke på navnene herunder:


Det Kristne Gymnasium

Gymnasiet HTX Skjern

Gymnasiet HHX Ringkøbing 

Gymnasiet HHX Skjern / Vestjysk Handelsskole

Ringkjøbing Gymnasium

UCRS Erhvervsuddannelser

VGT - Vestjysk Gymnasium Tarm

VUC Ringkøbing-Skjern

FGU Ringkøbing-Skjern

 

Efterskoler

Her kan du se kontaktoplysningerne på de 11 efterskoler i Ringkøbing-Skjern Kommune og på alle efterskoler i landet.

 

Talentakademi

Skjern Håndbold har i mange år været med til at sætte Ringkøbing-Skjern Kommune på landkortet. Har du en teenager med talent for håndbold, og som gerne vil spille på eliteplan?  Så er Talentakademiet Ringkøbing-Skjern en spændende udviklingsmulighed for unge talenter, hvor f.eks. fag- og gymnasieuddannelser kombineres med elitetræning. Talentakademiet er for både håndbold- og fodboldtalenter. 

 

Elev ved kommunen

Her kan du se vores egne tilbud om en elev- eller praktikplads og uddannelsesmulighederne på de kommunale arbejdspladser i Ringkøbing-Skjern.

 

Fritid, fritidsjob og fester

Ringkøbing-Skjern Ungdomsskole har naturligvis forskellige klub- og undervisningstilbud, f.eks. streetpark. Det aktive foreningsliv i byer og landsbyer har også masser af tilbud til de unge, ikke mindst sportsaktiviteter lige fra håndbold, fodbold, gymnastik til surfing og andre vandaktiviteter. Læs mere under Fritid-Natur-Kultur.

 

 Surfcafe

Surfcafe i Hvide Sande. (Foto: hvidesande.dk)

De fleste unge vil gerne have penge på lommen, og i Ringkøbing-Skjern Kommune giver særligt turismen mulighed for en stribe spændende fritidsjob, så der også kan blive råd til shopping og cafétilbud i byerne.

Skal der bare være sjov og fest, er oplagte mødesteder spændende events som eksempelvis Rock i RingkøbingBork Festivalnattelivet i Søndervig og spillestedet Generator i Ringkøbing. I Skjern har en gruppe unge ildsjæle også opbygget spillestedet Remisen i den gamle DSB-garage.

 Musikfestival

  Et glimt fra den årlige musikfestival i Bork. (Foto: Bork Festival/Christer Holte) 

Tog springet fra Frederiksberg til Hvide Sande

Tina, 45 år, Daniel, 45 år, og Elliott på 12 har taget springet og er flyttet fra Frederiksberg til Hvide Sande for at få en hverdag med masser af plads til vandsport og natur. Lejligheden i hovedstaden er byttet ud med et hus midt i mellem Vesterhavet og Ringkøbing Fjord. Tidligere skulle de bakse udstyret ud til Amager Strand. Nu tager de bare våddragten på derhjemme, tager boardet under armen, går over klitten og direkte ud i bølgerne. Vesterhavet og Elliot har også fået mormor til at flytte til Hvide Sande – fra Odense.

Annie og Kurt er flyttet til Hvide Sande

Efter mange års forelskelse i Vesterhavet har Annie og Kurt bygget deres drømmehus i Hvide Sande. -Da vi tog den endelige beslutning, var der flere af vores venner, der sagde: Jamen, der sker jo ikke noget derude vest på. De følte jo nærmest, at hvis vi flyttede herud, så stod man af. Vi har oplevet, at vi er stået på! Vi er stået på et liv, der er mere i balance, siger Annie. Der står stadig lige meget i kalenderen, og parret fremhæver fordelene ved at have naturen og roen omkring sig og samtidig være en del af et aktivt lokalsamfund.