Bor i Hvide Sande - mellem fjord og hav

Tysk familie bor i Hvide Sande

-Vi bliver her, siger familien Chinnow i Hvide Sande (Foto: flytmodvest.dk)

 

Drømme opfyldes mellem Vesterhavet og Ringkøbing Fjord

Dagmar og Udo Chinnow og deres to børn Pauline og Pepe flyttede i 2019 fra Löbau i det østlige Tyskland til Hvide Sande i Ringkøbing-Skjern Kommune. Fire år senere er familien ikke i tvivl: – Vi bliver her.

Efter flere ferierejser til den danske vestkyst havde familien forelsket sig i Danmark.

-På vores ferier i bl.a. Hvide Sande og Blokhus blev vi mere og mere overbeviste om, at vi gerne ville bo i Danmark. Naturen, mentaliteten, mulighederne. Det hele føltes bare rigtigt for os, fortæller parret. 

I Löbau arbejdede både Dagmar og Udo i restaurationsbranchen, men trods to fuldtidsjob havde de med deres lønninger og jobmæssige fremtidsudsigter ikke mulighed for at opfylde deres helt store drøm: At købe et hus. Planen var egentlig at vente med at udleve drømmen om Danmark og eget hus til de to børn var flyttet hjemmefra. Men efter at have hørt om andre tyske tilflytteres erfaringer og oplevelser i Danmark tog familien i 2019 den store beslutning om at flytte alle fire.

 

Hvide Sande - mellem hav og fjord

 Hvide Sande - mellem hav og fjord (Foto: flytmodvest.dk)

 

Hvide Sande - midt mellem hav og fjord

Dagmar og Udo var aldrig i tvivl om, at deres nye hjem i Danmark skulle være tæt på Vesterhavet. De overvejede forskellige byer langs den jyske vestkyst, og til sidst faldt valget på Hvide Sande. Familien havde nydt ferier i byen og set de mange muligheder, som det aktive erhvervsliv, byens skole og de mange aktiviteter og virksomheder i hele området omkring Ringkøbing Fjord ville give familien.

Ringkøbing-Skjern Kommunes bosætningskoordinator hjalp med informationer og vejledning omkring flytning og lokale forhold, og familien fik også kontakt til andre tyskere, der havde bosat sig i området.

-Vi blev rådet af andre tilflyttere til at overveje, at mange turistbyer nærmest lukker ned om vinteren. Sådan er det ikke i Hvide Sande. Selvfølgelig bliver her mere stille, når turistsæsonen er ovre, men byen er stadig i gang, butikkerne holder åbent, og der er mennesker på gaden. Så det føles mest som en luksus at have det hele lidt mere for os selv i vintermånederne, siger Udo, og tilføjer med et smil: - Vi bor på ferie, som vi siger.

 

Tysk tilflytterfamilie i Hvide Sande

Der hilses, når familien Chinnow er på bytur i Hvide Sande (Foto: flytmodvest.dk)

 

En god start i det nye hjemland

Da beslutningen først var taget, gik det stærkt. I løbet af endnu en ferieuge i Hvide Sande var Udo til to jobsamtaler. Han gik ud fra den ene med en kontrakt i hånden og en aftale om at starte i sit nye job hos Hvide Sande Røgeri kun halvanden uge senere. Familien lejede en midlertidig lejlighed til Udo, og tre måneder senere fulgte Dagmar, Pauline og Pepe efter ham til det nye hjemland mod nord.

Forinden havde Udo og Dagmar via opkald og billeder sammen valgt at takke ja til at leje et hus tæt på både byen og stranden i Hvide Sande. Udo var tilfældigt gået forbi huset, der havde et ”til leje”-skilt i vinduet, og som med jobsamtalen gik han også denne gang fra det første møde med en aftale i hånden.

Efter ankomsten til Danmark fik Dagmar også hurtigt arbejde, og børnene startede i skole. Pepe på dengang 7 år og Pauline, der dengang var 11, begyndte i modtageklasser i Ringkøbing for at lære dansk. Her gik de det første år sammen med børn fra flere forskellige lande, indtil de var klar til at starte på Hvide Sande Skole.

-Alt blev ordnet af skolen. Vi blev vist rundt og besøgte de klasser, børnene skulle gå i efter modtageklassen. Skolelederen sagde helt uopfordret, at der var styr på transporten til den midlertidige skole i Ringkøbing. Og at transporten var betalt, fortæller Dagmar, og hun fortsætter:

-I Tyskland ville det have krævet et utal af ansøgninger og formularer, men her blev det bare klaret, og vi kunne fokusere på at finde os til rette som familie i stedet for at bekymre os om bureaukrati og papirer.

 

Tysk tilflytter på arbejde i Hvide Sande  

Udo kommer som servicemedarbejder i kontakt med både tyske og danske sommerhusgæster og -udlejere (Foto: flytmodvest.dk)

 

Et nyt liv og et nyt sprog

Både Dagmar og Udo ville gerne have deltaget i kommunens gratis danskundervisning, men der kom en corona-nedlukning i vejen. I stedet har de øvet sig hjemme og især på arbejdet. Kollegerne hos Hvide Sande Røgeri er både danske og tyske, og man hjælper hinanden med sproget. Butikkens kunder er især om sommeren tyske turister, så her er det kun en fordel at kunne tale tysk.

Og for Udo er det tyske sprog også en fordel i hans nye arbejde som servicemedarbejder hos sommerhusudlejningsbureauet Danwest, hvor han blev ansat for et år siden.

–Jeg kan selvfølgelig let tale med de tyske gæster, når jeg er ude hos dem i sommerhusene. Og både mine kolleger og de danske gæster er meget tålmodige og åbne, så jeg lærer mere og mere dansk hver eneste dag, fortæller han.

Både Dagmar og Udo taler nu så godt dansk, at de ikke længere ser sproget som en udfordring.

-Børnene taler flydende dansk. Det lærte de på få måneder, og når de taler hurtigt med hinanden, kan vi to voksne stadig af og til have svært ved at følge med. Hvilket børnene bestemt ser som en fordel, griner Dagmar.

 

Udeundervisning Hvide Sande Skole

 Gruppearbejde og udeundervisning er en del af hverdagen på Hvide Sande Skole (Foto:flytmodvest.dk)

 

En skoledag med frihed

Pepe og Pauline er nu 11 og 15 år gamle og har ingen problemer med at følge med i skolen. De kom begge hurtigt helt på niveau med deres danske klassekammerater, som tog godt imod dem.

Begge børn følte sig hurtigt velkomne og godt tilpas både i modtageklasserne og efterfølgende på Hvide Sande Skole. De er glade for skoleskiftet, og de oplever skoledagen og undervisningen som mere fri end i Tyskland.

 

Tysk tilflytter i Hvide Sande Skole

 Pepe er glad for at gå i Hvide Sande Skole (Foto: flytmodvest.dk)

-Vi laver tit gruppearbejde og må flytte os rundt og selv være med til at bestemme mange ting, fortæller Pepe.

-Jeg lærer meget bedre på den måde, end hvis jeg kun skal sidde på den samme plads hele dagen.

 

Tysk tilflytterelev i Hvide Sande skole

 Pauline synes også, at det er rart at gå i skole i Hvide Sande (Foto: flytmodvest.dk)

Og storesøster Pauline er enig: -Vi har ikke nær så mange tests som i Tyskland, og der er slet ikke fokus på hele tiden at nå nogle bestemte mål. Undervisningen passer til os i stedet for, at vi kun skal tilpasse os den. Det gør det rart at gå i skole.

 

Tyske tilflytterbørn i Hvide Sande

 Pauline og Pepe har musik som fælles fritidsinteresse (Foto: flytmodvest.dk)

 

I fritiden spiller Pauline og Pepe musik eller mødes med venner på byens legeplads og skaterbane. Pauline spiller kontrabas, og Pepe klaver. Det eneste, de savner, er lidt flere muligheder for musikundervisning og at spille sammen med andre. Men der er heldigvis god plads i hjemmet til deres instrumenter og god tid til at øve både hver for sig og sammen.

 

Et godt arbejdsliv med mange muligheder

Dagmar startede som rengøringsmedarbejder og ekspederer nu i fiskeforretningen. Her har hun løbende fået mere og mere ansvar, og hun ser karrieremulighederne - ikke mindst for kvinder - som en af de helt store gevinster ved at være flyttet til Danmark.

Både hun og Udo er glade for deres arbejde og har kunnet slippe deres tidligere bekymringer om jobsikkerhed og rimelig løn.

 

Tysk tilflytter på arbejde i Hvide Sande

Dagmar har både danske og tyske kollegaer hos Hvide Sande Røgeri, hvor hendes far også arbejder. Pauline har også fritidsjob i fiskeforretningen. (Foto: flytmodvest.dk)

-Bortset fra at man i Danmark kun har ret til at holde fri på barnets første sygedag, så er der kun fordele på arbejdsmarkedet her i forhold til i Tyskland. Løn, arbejdsforhold og ikke mindst udviklingsmulighederne er meget bedre. Hvis man vil, så kan man, slår hun fast.

 

Boliger ved Lyngvig Fyr

Familie Chinnow bor nu i eget hus mellem hav og fjord tæt ved Lyngvig Fyr (Foto: flytmodvest.dk)

 

Nu bor familien i eget hus

Der har selvfølgelig været udfordringer undervejs. Da familien for et år siden endelig kunne opfylde den helt store drøm og købe deres eget hus, var møder med banken og andre praktiske foranstaltninger af og til besværliggjort af sproget. Juridiske udtryk og begreber var endnu ikke helt på plads, men overalt har familien mødt stor imødekommenhed og støtte.

Familiens hus ligger lidt nord for Hvide Sande. Der er god plads til dem alle fire og til deres dyr. En hund og seks katte bor sammen med familien i det lyse hus kun en lille kilometer fra stranden. Fra stuevinduet er der en fantastisk udsigt over Ringkøbing Fjord.

I det lille gæstehus på grunden er der plads til venner og familie fra Tyskland, som nyder at komme på besøg.

-Enkelte var skeptiske, da vi rejste. Ville vi kunne klare det? Men når de først har været her, forstår de vores beslutning. Og de opdager, at vi slet ikke er så langt væk, som de måske havde forestillet sig, siger Udo.

 

Tilflytterfamilie i Hvide Sande

Drømmene går i opfyldelse for familien Chinnow (Foto: flytmodvest.dk)

 

Drømmene går i opfyldelse - også for morforældrene

En del af familien er dog på ingen måde langt væk. For et år siden flyttede Dagmars forældre nemlig til stationsbyen Lem lige ovre på den anden side af fjorden. Dagmars far er blevet hendes kollega i fiskeforretningen, hvor også Pauline har fritidsjob.

-Det er dejligt at have mine forældre så tæt på, og det er dejligt at se, at de også har fået deres drøm opfyldt her. De trives virkelig, ligesom vi gør, siger Dagmar.

Familien har fundet både ro, natur, hus, karrieremuligheder og nye venner i Danmark. Når turisterne må rejse hjem efter en uges ferie eller to, så glæder familien sig over at kunne blive.

Familien bidrager endda af og til med deres egen lille turistattraktion, når de går til stranden. Ud over familiens hund går deres seks katte nemlig også gerne med, så forbipasserende kan opleve et helt lille hyggeligt optog.

-Vi har altid arbejdet hårdt på at opfylde vores drømme. Det gør vi også her, men forskellen er, at vi nu virkelig har muligheden for at lykkes. Vi har stadig mange drømme og mål, men indtil videre føler vi, at de opfyldes en efter en som perler på en snor. Så resten skal også nok lykkes, forsikrer Dagmar og Udo.

Hele familien Chinnow er enige: -Vi bliver her!

 

Her kan du se en video med den tyske tilflytterfamilie i Hvide Sande. 

 

Camilla og Niels er flyttet til No fra Aarhus

Økonomien med et hus til en tredjedel af prisen i Østjylland var afgørende, da Camilla og Niels som ingeniørstuderende med barn i vente valgte at flytte fra Camillas hjemby Aarhus til Vestjylland, hvor Niels kommer fra. Begge er ivrige jægere og Camilla har to heste, så den nemme adgang til naturen er ekstra plusser ved flytningen. Camilla fremhæver også, at folk er meget imødekommende og hjælpsomme. Der er desuden gode jobmuligheder. Niels har dog allerede fået job i et Aarhus-firma, der benytter lejligheden til at ekspandere med en ny afdeling i Vestjylland. 

 

Lotte og Ulrik er flyttet til Lem fra København

Grundige overvejelser om deres fremtidige liv. Og særligt ønsket om et trygt børneliv for de to sønner fik Lotte og Ulrik til at flytte fra bylivet i København til landsbylivet i Vestjylland. Valget faldt på Lem, da Ulrik fik mulighed for et karriereskift med et job hos Vestas. Siden dukkede ønskejobbet også op til Lotte. Flytningen har betydet, at børnene kan færdes frit i et trygt miljø tæt på naturen. Familien har også fået et større økonomisk råderum, der giver plads til både et stort hus, to biler, ferier og aktiv fritid. -Det havde vi ikke kunnet på samme måde i en større by, fremhæver Lotte.